2015-04-16 13:44:46• hírek • Kocsis Zoltán

Csak minden második tanintézet őrzése van megoldva

Háromszázöt tanintézmény alig felének van megoldva az őrzése - ez nem valamelyik harmadik világbeli ország statisztikája, hanem ez a Szatmár megyei realitás. Ezzel együtt az első féléve adatai szerint csökkent a bűncselekmények száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A Szatmár megyei tanintézményekben és környékükön elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében kifejtett tevékenység mérlegének bemutatásaként a Szatmár Megyei Rendőrség adataiból kiderül: megyénkben összesen 305 tanintézmény (egyetemek nélkül, tehát óvodák, elemi-és általános iskolák, középiskolák) működik, ezek közül pedig mindössze 155-nak van megoldva az őrzése - ilyen vagy olyan módon.

Százöt azon intézmények száma, amely saját térfigyelő rendszerrel rendelkezik: 22 óvoda, 59 iskola és 24 középiskola. Érdekesség, hogy közülük mindössze 69-nek van olyan kamerarendszere, amely az épületben és az azon kívüli eseményeket is pásztázza - 24 esetben csak a belső, 12 esetben pedig csak a külső eseményeket rögzítik.

Ezen kívül 45 intézménynek van saját őrei, portásai, kettő pedig erre szakosodott céggel áll szerződéses kapcsolatban.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a megyében van egy iskola (sajnos a rendőrség beszámolójából nem derül ki, hogy melyik az), amelynek kerítése sincs. Szintén meglepő, hogy 28 olyan oktatási intézmény is van a megyében, amely a települések (kizárólag falvak) olyan részein vannak, ahol nincs közvilágítás. Ezek közül ráadásul 12 óvoda...

Az ide tanév első félévében összesen 8 bűncselekmény történt tanintézményekben vagy azok közvetlen közelében - négy városon, négy falun. Némileg meglepő talán, hogy ezek közül hét is az épületek falain belül történt. A rendőrség tájékoztatása szerint az ilyen cselekedetek túlnyomó többség spontán jellegű. Az ide első félévben mellesleg öttel kevesebb bűncselekmény történt, mint egy évvel korábban.

A 305 intézmény közül mellesleg 100 működik az öt városban, a többi 205 pedig értelemszerűen a falvakban. A megyében összesen 135 óvoda, 140 elemi és általános iskola valamint 30 középiskola működik - ezekben összesen 58.166 diák tanul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: